måndag 8 december 2008

Skrivelse om Jobbtorgen från den socialdemokratiska gruppen i Farsta stadsdelsnämnd

Gunnar Sandell, vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, har informerat oss om att den socialdemokratiska gruppen i Farsta stadsdelsnämnd har har lagt en skrivelse ang. Jobbtorgen. De kräver också en redovisning av den lagliga grunden till anvisning till de s.k. "Jobbtorgen". Skrivelsen bifogas nedan.


FARSTA STADSDELSNÄMNDPROTOKOLL 2008-10-23

Socialdemokratiska gruppen i Farsta Stadsdelsnämnd

Möte 23 oktober 2008


Skrivelse om Jobbtorg

Den moderatledda borgliga majoriteten har under mandatperioden systematiskt centraliserat stadens verksamheter. Även makten centraliseras och kvar bli ett tomt stadsdelsnämndsskal. Det är ett hån mot demokratin att detta sker utan beslut om helheten, utan analys av konsekvenserna för invånarna, medarbetarna, styrningen, maktbalansen, delaktigheten, samhörigheten, samordningsvinsterna, effektiviteten. Detta gäller även för de så kallade Jobbtorgen. Den moderatledda majoriteten kände sig tvungen att avveckla de verksamheter som vi i den tidigare majoriteten byggt upp ochvilka fungerade bra. Jobbgaranti var ett av moderaternas främsta vallöfte. I valrörelsen 2006 lovade moderaterna en jobbgaranti som skulle innebära att alla som sökte socialbidrag på grund av arbetslöshet skulle beredas jobb eller utbildning inom fem dagar.De som inte kunde få jobb någon annanstans skulle beredas arbete inom kommunen. I en radiodebatt den 13 september lovade Kristina Axén Olin att dessa jobb skulle vara tillavtalsenlig lön.

Jobbtorg har nu införts men vi har ännu inte märkt någon satsning så att de som söker ekonomiskt bistånd erbjuds arbete eller utbildning inom fem dagar. Trots detta skrivermajoriteten i budgeten för 2009 att löftet om jobbgaranti är uppfyllt.
Vi är angelägna om att alla arbetar efter sin förmåga. Vi tror på samverkan mellanStadsdelsförvaltningens socialtjänst, Arbetsförmedlingen, kommunalvuxenutbildning samt Försäkringskassan. Dessa resurser kan vid behov kompletteras mednågon form av mer aktivt stöd för jobbsökeri - men det bör i första hand Arbetsförmedlingen klara. I Nynäshamn och Nacka har det startats intressant samverkanmellan dessa resurser.

De så kallade Jobbtorgen har inte fungerat. Enligt vår förvaltning har 640 personer medförsörjningsstöd skrivits in under januari - augusti 2008. 151 av dessa har fått arbete, gått till studier eller en arbetsmarknadsåtgärd. Se hur det gick med det moderata löftet att alla med försörjningsstöd skulle få jobb inom fem dagar! Vi vill uppdra följande åt förvaltningen:

1. Varje kvartal återkommer med en rapport om hur många som skrivits in vid det så kallade Jobbtorget samt hur många som fått jobb inom fem dagar.

2. Redovisar den lagliga grunden för att anvisa de som söker försörjningsstöd till det så kallade Jobbtorget med hot om indraget försörjningsstöd om de inte infinner sig där.

3. Redovisar lagreglerna om sekretess kring de uppgifter som den som söker försörjningsstöd lämnar. Kan de lämnas vidare till det så kallade Jobbtorget?

4. Föreslår hur arbetet bör bedrivas för att uppnå bästa möjliga effekt d v s att alla arbetar efter sin förmåga samt att försörjningsstödet minskar.

Anita Fehrnström m fl (s)



1 kommentar:

PaulSky sa...

Hej

Bra artiklar.

Att köra mitt eget race är ingen bra idé.
MEN, när jag sitter där och handledare säger till mig vad jag ska göra, annars.......

Ja, DÅ skulle det vara muma om jag har en text/skrivelse som jag kan dra fram som en trollkarl ur hatten med en överklagan på deras beslut. Va sägs om de?

Den måste vara juridisk hållbar med hänvisningar till lagar o paragrafer. Kan bli flera olika skrivelser beroende vad som ska överklagas. Kan det vara någonting för dig att hjälpa till med.

Bästa sättet att få till det är att vi byter e-mejl adresser. Är ny på bloggar och facebook. Ser ett hinder i utbytet av info då dom inte är lika snabba som ett e-mejl.

Innan vi lägger ut texten/skrivelsen på nätet, som ALLA kan kopiera och använda, måste den vara vattentät eller hur?
Har ett utkast.

När goda råd är dyra kommer billiga lösningar från myndigheter att styra.

Hör av er vetja
PaulSky

PS
Hur gör jag för att andra ska få min e-mejl adress?