måndag 8 december 2008

Granskning av de s.k. "Jobbtorgen i Stadsrevisionens pipeline

Vi har diskuterat de s.k. Jobbtorgen med Stadsrevisionens chef Maria Lövgren och en granskning av de s.k. ”Jobbtorgen” ligger nu i Statsrevisionens "pipeline".

Under vårt samtal informerade vi Maria Lövgren om att alla forskningsrapporter om de s.k. ”Jobbtorgen” framför en mycket skarp kritik mot "Jobbtorgen" - Stockholms stads egen utvärdering skriven av Veronica Ekström, Pia Milton på Uppsala Universitet och Katarina Thorén på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering - för bristande rättssäkerhet för den enskilde och för att bryta mot socialtjänstlagen.

Vi informerade hennes också om att alla tre rapporterna nämner glappet mellan den officiella beskrivningen av "Jobbtorgen" och deltagarnas egen upplevelse av dem, och att alla tre rapporterna betonar att deltagarna upplever att de blir kränkta och förnedrade på "Jobbtorgen". Vi informerade henne också om att denna kritik inte verkar ha lett till någon förändring.

Vi informerade henne också om att vi JO-anmält "Jobbtorgen" för brott mot sekretesslagen, och att vi håller på att granska ytterligare ett ärende där Socialtjänsten och ”Jobbtorgen" bryter mot socialtjänstlagen.

Vi informerade henne dessutom om att att stadsdelsnämnder nu börjar att infrågasätta lagligheten med "Jobbtorgen". Slutligen informerade vi henne om att vi diskuterat "Jobbtorgen" med de s.k. "coacherna" på "Jobbtorgen" - som är socionomer och beteendevetare - och som naturligtvis är medvetna om dessa problem, men som väljer att tiga för att inte äventyra sina fortsatta karriärer inom Stockholms stad.


Om Stadsrevisionen

De förtroendevalda revisorerna i Stadsrevisionen är kommunfullmäktiges demokratiska kontrollinstrument. På fullmäktiges uppdrag granskar de om stadens verksamhet sköts på ett ändamålsenligt, effektivt och säkert sätt. Revisorerna granskar årligen all verksamhet i staden i den omfattning som följer av lag och god revisionssed.

Förtroendevalda i nämnder har revisionsansvar. Härigenom är de ansvariga inför fullmäktige för hur de själva och deras anställda sköter stadens verksamhet. Revisionsansvaret gäller styrningen, uppföljningen och kontrollen av nämndens verksamhet.

De förtroendevalda revisorerna granskar hur nämnder och enskilda förtroendevalda genomför sina uppdrag. På motsvarande sätt granskas stadens bolag och verksamhetsstiftelser av lekmannarevisorerna. Revisorernas arbete ska vara främjande och stödjande.

Revisorerna bedriver en oberoende och objektiv granskning av stadens verksamhet. Opartiskhet och saklighet genomsyrar revisorernas agerande, bedömningar och uttalanden. Varje revisor är oberoende i förhållande till såväl granskade nämnder och styrelser som till uppdragsgivaren kommunfullmäktige.

Inga kommentarer: