tisdag 9 juni 2009

Ogiltigförklara EU-valet

Tankesmedjan Mänsklighet har sagt att ett valdeltagande under 50 % i EU-valet automatiskt bör ogiltigförklara valet av demokratiska skäl. Vi ser nu att detta krav också stöds av EU-parlamentariker. EU-valet 2009 fick ett valdeltagande under 50 % och Mänsklighet anser att detta val är ett demokratiskt misslyckande, som ska göras om. I förra EU-valet var deltagandet 37 %, alltså ogiltigt.

En politisk expert kommenterade under EU-valet igår att om detta handlade om ett lika lågt valdeltagande i ett afrikanskt val, så skulle vi aldrig acceptera detta av demokratiska väl. Men när det gäller EU, så kan detta tydligen fortsätta år efter år.

EU-alliansen mellan Moderaterna och Socialdemokraterna ignorerar totalt detta demokratiproblem, och byggandet av EU som stormakt har fortsatt som planerat, nu senast med Lissabonfördraget, som innebär att Sveriges självständighet upphör.

EU-alliansen mellan Moderaterna och Socialdemokraterna ser inget demokratiproblem med ett lågt valdeltagande och parlamentskandidaterna Hanna Löfqvist (V), Sören Wibe (JL) och Carl Schlyter (MP) kan inte svara på valets legitimitet vid ett lågt valdeltagande, trots att de har haft lång tid att fundera över detta.

Det är inte förenligt med demokrati att de svenska väljarna inte får folkomrösta om EU:s nya grundlag och Lissabonfördraget. Mänsklighet gör gärna sin röst hörd i folkomröstning om både om EU:s grundlag och Lissabonfördraget. Lissabonfördraget innebär bl.a. mer makt till EU och ytterligare ett steg mot en stormakt, vilket riksdagen inte har mandat från svenska folket att genomföra. 25 % av de svenska väljarna är emot EU och i båda dessa frågor får svenska folket inte rösta, eftersom politiker och näringsliv är rädda för vad folket ska säga. Detta är inte demokrati.

Mänsklighet stödjer Sveriges utträde ur EU.


”Om parlamentet ska kunna uppträda som folkets röst med något slags legitimitet så får valdeltagandet inte sjunka.”

Olof Ruin, professor och statsvetare



Denna artikel är också publicerad på nättidningen Sourze.se:
www.sourze.se/Bojkotta_EU-valet_10679289.asp


Join Mänsklighet på Twitter:
http://twitter.com/Mansklighet

Inga kommentarer: