I Tankesmedjan Mänsklighets granskning för mer än ett år sedan av den kritiska forskningen om Socialtjänstens arbete och de s.k. Jobbtorgen, så drog vi bl.a. slutsatsen att suicidrisk kan vara en tragisk konsekvens.
Vi drog tyvärr också slutsatsen att ett tragiskt fall antagligen behöver ske innan en debatt startar. Mänsklighet varnar nu för ett nytt begrepp - Socialtjänstsjälvmordet.
En av alla de som kraftfullt kritiserade regeringens sjukförsäkringslag är Töres Theorell, professor emeritius i psykologi. Han har bland annat varnat för att förslaget kunde leda till ett nytt begrepp - “försäkringssjälvmord“. Mänsklighet varnar nu på samma sätt för att begreppet Socialtjänstsjälvmordet kan introduceras. Det faktum att Socialtjänsten inte har en aning om vad som sker med människor som nekas försörjningsstöd understryker bara detta faktum.
I slutsatserna om forskningen om de s.k. Jobbtorgen skrev Mänsklighet för ett år sedan: Vi har en otäck känsla av att politiker, media, tillsynsmyndigheten, enhetschefer, socialsekreterare och s.k. "coacher" är okunniga om vad som egentligen sker psykologiskt med människor i de s.k. "Jobbtorgen". Vi får också känslan av att de egentligen inte vill veta. De få utvärderingar som har gjorts av "Jobbtorgen" är starkt kritiska, men detta har inte lett till någon förändring. Varken ”Jobbtorgen” eller socialtjänstförvaltningen vet heller vart de som slutar på ”Jobbtorgen” tar vägen. I den mån ”Jobbtorgen” följer upp sina klienter, så är uppföljningarna mycket bristfälliga och bygger mest på att man råkar veta att den personen flyttat eller fått jobb. Det finns inte heller någon statistik över varför folk slutar eller upphör med socialbidrag.
Vi har försökt undersöka hur socialtjänstlagens paragraf om respekt för individen och "Jobbtorgens" medvetna metodik att individen ska må så dåligt att denne skaffar ett arbete relaterar till t.ex. suicidrisk och om Socialtjänsten har någon kontroll och beredskap för detta. Trots flera samtal till Socialförvaltningen har dock fortfarande ingen ansvarig ringt tillbaka, vilket verkar ge ett klart och tydligt svar. "Jobbtorgens" verksamhet sker ju under ekonomiskt tvång, men gissningsvis anses detta också falla under "individens eget ansvar". Vi gissar att ett uppmärksammat tragiskt fall måste ske innan det startar en debatt."
Töres Törell, professor emeritius i psykologi, har kraftfullt kritiserat regeringens sjukförsäkringslag. Han har bland annat varnat för att förslaget kan leda till ett nytt begrepp - “försäkringssjälvmord“.Han påpekade att det är de grupper med hög “sjuknärvaro” som ofta, som en konsekvens, drabbas av längre sjukskrivningar.
Hans oro över förslaget och dess konsekvenser var tydliga. Citat;
- Vad som frammanas nu är ett samhälle med betoning på jakt efter syndare, och det finns ju forskning som visar att just de grupper som utgjort “hatobjekt” i den offentliga diskussionen - personer med långvariga utmattningstillstånd - ofta kommer in i de här tillstånden efter att inte ha utnyttjat sjukförsäkringen tillräckligt mycket.
- Jag blir starkt oroad över att det här förslaget kan medföra att människor som behöver vara sjukskrivna inte kommer att vara det, och att detta på lite längre sikt medför risker för folkhälsan. Att bli utförsäkrad efter 180 dagar, om man av försäkringskassan bedöms ha arbetsförmåga fastän man inte har det, är ett oerhört trauma för många människor.
- Jag är rädd för att en hel del felbedömningar kommer att göras. Risken är stor att vi kommer att få “försäkringssjälvmord”, och även fall av hjärtinfarkt som direkt kan härledas av felaktiga bedömningar.Sedan Törs Törell framfört sin kritik, så har flera självmord skett i samband med Försökringskasseärenden.
Mänsklighet slutsats är att samma kritik i högsta grad också gäller för Sociatjänsten och de s.k. Jobbtorgen.
Kommentar till Socialtjänstmordet - Ett nytt begrepp hämtat från Mänsklighets nya blogg på Aftonbladet
Bra att socialtjänstens eventuell sidoeffekter uppmärksammas.
Jag har studerat på socialhögskolan och min socionompraktik genomfördes på en kommunal verksamhet. Verksamhetens arbetsområde är arbetsträning och arbetsförmågebedömning samt coachning med inriktning mot arbetsmarknaden av klienter remitterade från Socialförvaltningen och Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan samt Landstingets psykiatriska verksamhet.
Under praktikens gång begick två av klienterna självmord. Jag funderade då på vad det innebär för en människa att misslyckas socialt och existentiellt gång på gång och på vilket sätt klienternas villkorade deltagande i verksamheten bidrog till att de valde att begå självmord
Detta vore onekligen någonting för forskare inom socialt arbete att undersöka.
tisdag 5 maj 2009
Socialtjänstsjälvmordet - Ett nytt begrepp
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar