onsdag 13 maj 2009

Har du blivit dåligt bemött av Socialtjänst eller Jobbtorg?

- Låt inte Socialtjönsten minska Ditt självförtroende

Det är alltid med humoristisk avsmak som vi läser de artiklar som med jämna mellanrum återkommer i media, där nya klienter upprört talar om arrogant, nonchalant och dåligt bemötande från Socialtjänsten. Ofta finner man också en kommentar från den aktuella enhetschefen, som säger att arrogant och respektlöst bemötande från Socialtjänsten naturligtvis inte är acceptabelt. Frågan är dock varför dessa artiklar återkommer med jämna mellanrum.

Mänsklighets och andra intresseorganisationers erfarenheter är tyvärr inte att dessa artiklar uppmärksammar enstaka exempel på dåligt bemötande, utan att de är exempel på en kultur inom Socialtjänsten, som många klienter vittnar om.

Man kan tyvärr dra paralleller mellan de svartas situation i USA på 50-talet, och situationen för socialtjänstens fattiga klienter på 2000-talet. En av anledningarna till den värsta rasismen mot svarta i USA, berodde på att det handlade om en strukturell rasism, vilken sanktionerades av rättssystemet. Det var först när rättssystemet slutade att sanktionera rasismen, som svarta kunde börja anmäla övergreppen och rasismen började att minska.

Mänsklighets granskning av anmälningar om dåligt bemötande mot Socialtjänsten visar på olika standards hos myndigheter, som utreder anmälningar av dåligt bemötande inom Socialtjänsten respektive Landstinget, vilket naturligtvis inte är acceptabelt. Olika standards inom olika myndigheter brukar vanligtvis betecknas som diskriminering. Läs mer nedan.

Mänsklighet rekommenderar anmälan av dåligt bemötande inom Socialtjänst eller Jobbtorg. Nedan finner Du information om hur Du anmäler.

Skicka gärna en kopia av anmälan till Mänsklighet för kännedom. Mailadress: mansklighet@yahoo.se


Chef inom Socialtjänsten

I första hand kan dåligt bemötande anmälas till aktuell chef inom Socialtjänsten eller Jobbtorg. Namn på aktuell chef kan Du få genom förvaltningens växel.

Om Du inte får gehör för klagomålet, så kan Du gå vidare med en skriftlig anmälan till Länsstyrelsen eller JO (Justitieombudsmannen).


Länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Stockholms Län
Besöksadress: Hantverkargatan 29, Kungsholmen
Postadress: Box 22067, 104 22 STOCKHOLM
Växel: 08 ...
Mail-adress: lansstyrelsen@ab.lst.se
Hemsida: www.ab.lst.se

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för Socialtjänsten. Länsstyrelsen utreder anmälningar mot Socialtjänsten enligt gällande lagstiftning. Utredningen av anmälan resulterar i ett skriftligt beslut från Länsstyrelsen.

Socialkonsulenterna på Länsstyrelsens sociala enhet kan också bistå med råd ang. vad som gäller för anmälningar mot Socialtjänst eller Jobbtorg.

Mänsklighet har granskat två anmälningar till Länsstyrelsen om dåligt bemötande mot Socialtjänsten, där Länsstyrelsen i sitt beslut anser att klagomålen om bemötande är för svåra att utreda, eftersom "ord står mot ord".

Mänsklighet har talat med en jurist hos Patientnämnden - som utreder klagomål om dåligt bemötande inom Landstinget - som säger att klagomål om dåligt bemötande naturligtvis är svåra att utreda, men att Patientnämnden alltid försöker att utreda anmälningar så långt det går.

I de två beslut från Länsstyrelsen som Mänsklighet har tagit del av har dock inga försök gjorts att utreda klagomålen, vilket inte är tillfredställande. Det är inte heller tillfredställande att olika myndigheter har olika standards när det gäller att utreda klagomål om dåligt bemötande.

Mänsklighet har också tagit del av kritik mot Länsstyrelsens sociala enhet för att den består av personal som tidigare arbetat inom Socialtjänsten, vilket kan göra det svårare att rikta skarp kritik mot sina gamla arbetskamrater.

Förutom att relationen till Socialtjänsten generellt är en maktrelation, där klienten är i underläge, så står ofta "ord mot ord" i klagomål om bemötande. Därför rekommenderar Mänsklighet att antingen ta med en person till möten med Socialtjänst eller Jobbtorg, alternativt att spela in möten på bandspelare.


JO (Justitieombudsmannen)

Besöksadress: V. Trädgårdsgatan 4
Postadress: Box 16327, 103 26 STOCKHOLM
Tfn 08 ...
Mail-adress: justitieombudsmannen@riksdagen.se
Hemsida: www.jo.se

Anmälan kan också göras till JO (Justitieombudsmannen), som har som uppgift att utreda att myndigheter fullgör sina uppdrag, och som har större sanktionsmöjligheter än Länsstyrelsen.


Socialstyrelsen

Växel 075 ...
Besöksadress: Rålambsv. 3
Postadress: 106 30 STOCKHOLM
Delar av Tillsynsavd.: Primusg.18
Mail-adress: socialstyrelsen@socialstyrelsen.se
Hemsida: www.socialstyrelsen.se

Socialstyrelsen är statens centrala expert- och tillsynsmyndighet inom socialtjänst, hälso- och sjukvård, smittskydd och hälsoskydd.

På förekommen anledning inkluderar vi också information om att Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet utredar suicid inom Socialtjänst och Jobbtorg. Mer information om de regionala tillsynsmyndigheterna kan hittas på Socialstyrelsens hemsida.

Inga kommentarer: